Veelgestelde vragen

Kan ik vanuit Nederland of België een advocaat in Frankrijk inschakelen?
Ja, dat is geen probleem. Veel dossiers worden op afstand behandeld via e-mail, telefoon of videobellen. Wij werken dagelijks met cliënten in onder meer Nederland, België en Frankrijk.
Wat zijn aandachtspunten bij het kopen van vastgoed in Frankrijk?
Belangrijke aspecten zijn onder andere het due diligence-onderzoek, de inhoud en voorwaarden in het compromis de vente, lokale regelgeving en fiscale implicaties. Het kantoor biedt begeleiding gedurende het gehele aankoopproces.
Kan het kantoor helpen bij het oprichten van een bedrijf in Frankrijk?
Ja, wij begeleiden bij de oprichting van vennootschappen, inclusief de keuze van de rechtsvorm (zoals de SAS of SARL), het opstellen van de statuten en publicatie- en registratieprocedures. Vervolgens helpen wij bij het opstellen van contracten, algemene voorwaarden en andere juridische zaken die bij het opstarten van een bedrijf horen.
Is het Franse erfrecht altijd van toepassing bij Nederlands woonachtig bij overlijden in Frankrijk? 
Als u geen rechtskeuze maakt, is Frans erfrecht van toepassing. Een rechtskeuze voor Nederlands recht is vaak mogelijk. De keuze voor het toepasselijke recht moet aansluiten bij de specifieke wensen en gelet moet worden op de uitvoering van een Nederlands testament in Frankrijk.
Kan ik een huurcontract in Frankrijk of Nederland juridisch laten beoordelen?
Wij helpen u bij het opstellen en beoordelen van huurcontracten en adviseren over de rechten en plichten van huurders en verhuurders. Als het zover komt vertegenwoordigen wij cliënten in juridische procedures voor Franse en Nederlandse gerechtelijke instanties.
Wat als ik in Frankrijk een zakelijk conflict heb met een Frans bedrijf?
Wij stellen sommatiebrieven op, adviseren over de juridische positie van uw bedrijf (en u als bestuurder), bieden bijstand bij buitengerechtelijke geschillenbeslechting, en vertegenwoordigen cliënten indien nodig voor de bevoegde gerechtelijke instantie.
Wat zijn de risico’s van een SCI voor vastgoed in Frankrijk?
Een Société Civile Immobilière (SCI) kan fiscaal interessant zijn, maar juridisch complex. Het hangt van de specifieke situatie af of deze vorm een goede manier is om bepaalde doelen te bereiken. Het is van belang u te laten adviseren over de mogelijkheden, kansen en risico’s voordat u een SCI opricht.
Wat zijn mijn rechten als huurder/verhuurder in Frankrijk?
De Franse huurwetgeving bevat specifieke regels met betrekking tot opzegging, huurprijs, borg en onderhoud, zowel bij verhuur aan particulieren als aan bedrijven. Wij adviseren zowel verhuurders als huurders over hun rechten en plichten en beoordelen contracten (privé en commercieel) in uw belang.
Is een contract onder Nederlands recht geldig in Frankrijk?
In commerciële contracten kunt u vaak voor toepassing van Nederlands recht kiezen, maar uitvoering in Frankrijk vraagt om kennis van beide systemen. Franse dwingendrechtelijke regels met betrekking tot onder meer het arbeidsrecht, distributie, verkoop of dienstverlening moeten in acht worden genomen.
Waarom zijn algemene voorwaarden zo belangrijk in Frankrijk en Nederland?
Algemene voorwaarden bepalen belangrijke regels rond levering, betaling, aansprakelijkheid en geschillen en kunnen zo veel discussies voorkomen. Ze zijn afdwingbaar als ze (o.m.) vóór of bij het sluiten van het contract zijn meegedeeld. Bij consumenten geldt een strenge bescherming, bij B2B-relaties kunnen onredelijke bepalingen worden gesanctioneerd. Wij helpen bij het opstellen, beoordelen en juridisch juist toepassen van uw voorwaarden.
Waar moet ik rekening mee houden als ik een Frans arbeidscontract opstel?
Als u werknemers in Frankrijk hebt (of wilt aannemen), moet rekening worden gehouden met Franse arbeidsrechtelijke, fiscale en sociale regels die vaak veel formeler zijn dan in Nederland en meer bescherming aan de werknemer bieden. Belangrijke aandachtspunten zijn het soort en de inhoud van de arbeidsovereenkomst, toepasselijke cao, registratieverplichtingen als werkgever, de ontslagprocedure, vakantie, werktijden en eisen omtrent het salaris en het loonstrookje.